Kreatív pszichológiai tanácsadás

A kreatív pszichológiai tanácsadás célja, hogy élethelyzetek, konfliktusok (másokkal - vagy önmagával - kapcsolatban), normatív krízisek (pl. kamaszkor,klimax) rendezésében, megoldásában segítsen.

Elsősorban a következő esetekben ajánlom:

  • ha bizonytalan egyes szerepeiben (pl. anyai, női szerep),
  • ha szeretne változni, változtatni, de valahogy soha nem sikerül,
  • ha megoldatlan problémákkal terhelt a kapcsolata egy Ön számára fontos emberrel (szülő, gyermek, társ)
  • ha a hangulata többnyire a közömbös és a rossz között tévelyeg
  • ha már minden csepp az utolsó
  • ha a napi jó érzései már csak a hűtőszekrény körül összpontosulnak
  • ha már a pihenés is fárasztja

A kreatív pszichológiai tanácsadás első szakasza a kiinduló helyzet megértése. Ez többről szól, mint a konkrét tények összegyűjtése. A cél, hogy Ön mélységében értse meg a problémát, annak érzelmi, pszichológiai tényezőit, a kiváltó és fenntartó okokat. Már ebben a szakaszban is használjuk a kreatív technikákat, pl. a szempontváltást, illetve amennyiben indokolt pszichológiai tesztekkel is dolgozunk az Ön helyzetének komplex feltárása, megértése érdekében. Ennek a szakasznak a célja a tisztánlátás elérése, melynek része a gyengeségek és korlátok, illetve az erősségek és lehetőségek feltárása.

Az első szakasz lezárása általában egy döntés, amelyet Ön hoz meg. Bizonyos esetekben a mélyebb megértés következménye az elfogadás, egy más minőségű megélése a helyzetnek, amely érzelmileg is megnyugtató. Lehetséges azonban, hogy Ön saját helyzete mélyebb ismeretében a változás mellett dönt és köteleződik el. Ebben az esetben kezdődik a kreatív pszichológiai tanácsadás második szakasza: a változás céljának és irányának kitűzése, a változás lépéseinek megtervezése, figyelembe véve az Ön erősségeit, lehetőségeit. A változás tervezése és előkészítése egy intenzív és fontos szakasz, amely nagy szerepet játszik abban, milyen sikeres lesz a megvalósítás fázisa (erről bővebben itt olvashat).

A harmadik szakasz a kitűzött célok eléréséről szól. A tanácsadás során Ön támogatást kap ehhez a tartós erőfeszítéshez. Az eredmények, sikerek és az esetleges kudarcok folyamatos monitorozása (és az okok feltárása) révén szükség esetén módosíthatjuk a változás folyamatát, lépéseit. A második és harmadik szakaszban a kreatív technikákat a szemléleti és érzelmi változások elősegítésére használjuk.

A kreatív pszichológiai tanácsadás egy közös munka, nincsenek kész megoldások, melyek mindenki számára hatékonyak. A sikeres munka feltétele, hogy Ön nyitott legyen a változásra, vállalja a felelősséget önmagáért, időt és energiát szánjon erre a folyamatra, elköteleződjön saját céljai mellett. Mielőtt bejelentkezne, ajánlom figyelmében Lázár Ervin alábbi rövid írását: Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai - A csodapatika

Kreatív pszichológiai tanácsadás

Helyszíne: Mosolygó Pszichológiai és Fejlesztő Központ - Solymár, Kápolna u 35.

Ára: 7000 Ft/50 perc