Anyaság - gyermeknevelés

 

A női szerepekről és elvárásokról korábbi cikkemben már írtam. Most összegyűjtöttem néhány olyan téves - sőt hibás - gondolatot amelyet sok édesanyától hallottam már és amelyekkel megkeserítik nemcsak a saját, de gyakran családjuk életét is.

Minden szülő ismeri azt frusztráló tanácstalanságot, amit akkor érez, amikor a gyermeke földhöz vágja a társasjátékot - esetleg saját magát is - és őrjítő hisztibe kezd egy vesztes partit követően. Hogyan előzhetjük meg, hogy a meghitt családi együttlét ajtócsapkodós veszekedéssel végződjön? Hogyan tanítsuk meg veszíteni gyermekünket?

A sakk egy zseniális játék. Egyrészt, mert lényegesen érdekesebb és változatosabb, mint a legtöbb társasjáték, gyakorlatilag megunhatatlan és szülőként, felnőttként is izgalmasabb lehetőség, mint "Ki nevet a végén"-t játszani. A sakk olyan alapvető kognitív képességeit fejleszti egy kisgyermeknek, mint a logikai készség, figyelem, az észlelés, vagy...

Amikor egy gyermek rendszeres gyakorisággal sok apró stresszélményt halmoz fel, akkor ez az állandó stresszmintázat a kumulatív stresszreakció kialakulásához vezet! (K.J. Payne)