Kreatív pszichológia

a szemléletváltó módszer

Két jó dolog találkozásából keletkezett egy harmadik, egy más minőség. Egy adag pszichológia és pár csepp kreativitás, vagy épp fordítva?! A két összetevő egymást erősítve sokszorozza meg a hatást, ez a kreatív pszichológia!

A kreatív pszichológia az önmagunk és környezetünk megismerésének, megértésnek egy új módszere, ami amellett, hogy hatékony, érdekes és élvezetes is. A kreatív pszichológia a pozitív pszichológia irányzatához tartozik, azaz nem terápiás segítségről van szó (nem klinikai súlyosságú zavarok kezelésére szolgál), hanem abban segít, hogy életünk teljesebb, boldogabb és önazonos legyen. A pozitív változások gyorsan elindulnak és tartósan megmaradnak!

Bár a kreativitásnak különböző definíciói léteznek, az én definíciómnak megfelelő kreativitás: az alkotás képessége, az újszerű látásmód és a szemléletváltás képessége. Minden ember képes kreatív, alkotó módon látni a világot, túllépni a megszokott kereteken, csak ez a képesség a szocializáció és az oktatás során erős korlátok közé kerül, vagy akár el is tűnik a mindennapokból. Maradnak helyette a sablonok, a szokások, az elvárások és az ehhez kapcsolódó frusztrációk, rosszkedv, feszültség.

Ha szeretnénk túllépni a felnőtti létünkből adódó, belénk kódolt gátakon és akadályokon, akkor térjünk vissza gyermekkori énünkhöz. Ahhoz a gyermekhez, aki mindenre rá tudott csodálkozni, aki meglátta a legkisebb szépséget is a hétköznapokban, aki jókedvűen és szabadon gondolkodott, alkotott. Ébresszük fel ezt a kreativitást és ezen a szemüvegen át tekintsünk önmagunkra és a világra. 

Miért hatékonyak a kreatív pszichológiai eszközök?

  • Kreatív, alkotó énünk előhívása segíti a szempontváltást, nagyobb szabadságot teremt a gondolkodásnak és a megélésnek.
  • Automatikusan mozgósítja az érzelmeket, sőt a nagyon tiszta, egyszerű és hiteles érzelmeket mozgatja meg és hívja elő.
  • Nem kell a koncentrációt erőltetni, mert az alkotó tevékenység olyan bevonódást idéz elő, ami automatikusan irányítja a figyelmet, ahogy a gyermeknél is, aki órákon át, önfeledten képes játszani.
  • Az alkotás azonnali sikerélményekkel jár, az öröm kézzel fogható, így a hangulatot, érzelmi állapotot már a kezdetektől javítja.
  • A kreatív pszichológiai eszközök használata során a bennünk rejlő kreativitás újra napfényre kerül és kiteljesedik, így nem csak az önismeretet javítja, hanem kellemes mellékhatásként olyan vonásokat, képességeket is megerősít - előhív - amelyek segítik a teljesebb élet elérését.

Mi történik, ha előhívjuk kreatív énünket?

Íme pár "mellékhatás", ami a pszichológiai tudatosságunk növekedése mellett bekövetkezik, ha kreativitásunknak teret engedünk:

  • Nő az önbizalmunk, önelfogadásunk, energiánk.
  • Játékosságunk, a nyitottságunk, humorérzékünk javul.
  • Nő az önmegvalósítás vágya és az erre való törekvés.
  • Javul az intellektuális aktivitás és hatékonyság, a megismerés vágya és a kíváncsiság.
  • Toleránsabbá, elfogadóbbá válunk környezetünkkel szemben.

Kreatív pszichológiai módszerek

Fókuszkonzultáció

Életképeskönyv módszer

Életképeskönyv gyermekeknek

Érzelmi intelligencia fejlesztése 

fialaoknak, kamaszoknak

Pszichológiai immunrendszer erősítése