Kreatív pszichológiai tanácsadás

 Felnőtteknek - szülőknek - fiataloknak

A kreatív pszichológiai tanácsadás célja, hogy élethelyzetek, konfliktusok (másokkal, vagy önmagával kapcsolatban), normatív krízisek (pl. kamaszkor,klimax) megértésében és megoldásában segítsen.

Elsősorban a következő esetekben ajánlom:

  • önértékelési, önbizalom problémák,
  • vágy a mélyebb önismeretre, élethelyezetének megértésére
  • szorongás, pánikszerű tünetek,
  • érzelmi-, hangulati labilitás, ingerlékenység
  • női, anyai szereppel kapcsolatos bizonytalanságok,
  • párkapcsolati nehézségek, konfliktusok,
  • gyermekével való kapcsolat nehézségei, gyermeknevelési problémák
  • szülőkkel való konfliktusos kapcsolat

A kreatív pszichológiai tanácsadás első szakasza a kiinduló helyzet megértése. Ez többről szól, mint a konkrét tények összegyűjtése. A cél, hogy Ön mélységében értse meg a problémát, annak érzelmi, pszichológiai tényezőit, a kiváltó és fenntartó okokat. Már ebben a szakaszban is használjuk a kreatív technikákat, pl. a szempontváltást, illetve amennyiben indokolt pszichológiai tesztekkel is dolgozunk az Ön helyzetének komplex feltárása, megértése érdekében. Ennek a szakasznak a célja a tisztánlátás elérése, melynek része a gyengeségek és korlátok, illetve az erősségek és lehetőségek feltárása.

Az első szakasz lezárása általában egy döntés, amelyet Ön hoz meg. Bizonyos esetekben a mélyebb megértés következménye az elfogadás, egy más minőségű megélése a helyzetnek, amely érzelmileg is megnyugtató. Lehetséges azonban, hogy Ön saját helyzete mélyebb ismeretében a változás mellett dönt és köteleződik el. Ebben az esetben kezdődik a kreatív pszichológiai tanácsadás második szakasza: a változás céljának és irányának kitűzése, a változás lépéseinek megtervezése, figyelembe véve az Ön erősségeit, lehetőségeit. A változás tervezése és előkészítése egy intenzív és fontos szakasz, amely nagy szerepet játszik abban, milyen sikeres lesz a megvalósítás fázisa. 

A harmadik szakasz a változásról, a kitűzött célok eléréséről szól. A kreatív pszichológiai tanácsadás során Ön segítséget kap ehhez a tartós erőfeszítéshez. Az eredmények, sikerek és az esetleges kudarcok folyamatos monitorozása (és az okok feltárása) révén szükség esetén módosíthatjuk a változás folyamatát, lépéseit. A második és harmadik szakaszban a kreatív pszichológiai módszereket a szemléleti és érzelmi változások elősegítésére használjuk.

A kreatív pszichológiai tanácsadás egy közös munka, nincsenek kész megoldások, melyek mindenki számára hatékonyak. A sikeres munka feltétele, hogy Ön nyitott legyen a változásra, vállalja a felelősséget önmagáért, időt és energiát szánjon erre a folyamatra, elköteleződjön saját céljai mellett.

Kreatív pszichológiai módszerek