A divat a stílus ellensége?

2019.12.09

A divat a stílus ellensége! Vajon igaz ez az állítás és két egymást kizáró oldalról beszélünk, melynek nem létezhet közös pontja, vagy mégis lehet baráti viszony a két oldal között? Mielőtt döntést hoznánk, érdemes közelebbről is megvizsgálnunk mi lapul a gyakran használt, de talán ritkábban átgondolt fogalmak mögött.

"Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy?"

A fenti idézet a Neurotic együttes Brék c. számából való (a teljes szöveg is igencsak figyelemre méltó!) és bár első blikkre csak egy jópofaságnak tűnik, lényegében benne van minden, ami a stílus és a divat közti különbség alfája és omegája. A divat gyorsan - évente - változik, és bár egyedi, jó esetben kreatív ötleteken alapul gyorsan a tömeggyártás irányába mozdul el. A divat nem veszi figyelembe az egyéni jellemzőket, a célja a profit maximalizálás, azaz sok olyan terméket szeretnének eladni, amit nagy tételben - jellemzően olcsón - állítottak elő. Érdekes paradoxon már a divat "keletkezése" is.

A véleményvezérnek számító divatházak fotósokat bíznak meg azzal a feladattal, hogy a világ nagyvárosaiban az utca emberét fotózzák. Tehát az utca emberének, aki ugye mi vagyunk, kreativitása inspirálja a tervezőket, majd az új trendekkel - kellő marketinges megtámogatással - nyakon is öntik az "utca emberét" és sok pénzt kérnek azért, hogy viseljük azt, amit - kis túlzással - mi magunk találtunk ki. A divat nem szól arról, hogy ki vagyok. Nem is szólhat, hisz a személyiségem azért jó esetben nem változik minden szezonban! A divat arról szól, hogy hová tartozom, vagy legalábbis hová szeretnék tartozni. A divat szólhat anyagi helyzetről is - "megengedhetem magamnak" - bár a fast fashion térnyerése miatt, már talán ez sincs így. A divat a konformizmusról szól, az önálló véleményalkotás szabadságának feladásáról.

Sokan ismerik Solomon Ash kísérletét, ahol egy nagyon egyszerű feladatban - vonalhosszak megítélése - kellett részt vennie a jóhiszemű alanyoknak. A csoportos feladatban a beépített személyek sorra rossz választ adtak, de aki mit sem tudott a manipuláció tényéről az előzetesen elhangzó feleletek miatt annyira elbizonytalanodott saját véleményében, hogy maga is az egészen abszurd módon rossz választ mondta ki. Ennél még rosszabb, hogy a résztvevők többsége nemcsak kimondta, de el is hitte, hogy a rossz válasz a jó!

"Le style c`est l`homme meme."

"A stílus maga az ember" - Comte de Buffon francia matematikus, író 1700-as években megfogalmazott állítása pont olyan lényegre törő, mint Pajor Tamás fent idézet mondata az 1980-as évekből. A stílus a divathoz képest feltétlenül összetettebb és bonyolultabb fogalom. A stílus több, mint öltözködés. A stílus része a kommunikáció, a viselkedés, vagy éppen az, ahogyan egy adott ruhát viselünk.

A stílus lényegében a személyiségünk leképződése, melyet a világnak megmutatunk. Vagy eltakarunk! Mert bizony a stílus alapja az önismeret és a tudatosság. Tudatosság abban - is - hogy kinek, mikor és mit szeretnénk megmutatni önmagunkból. Mindezekből egyértelműen adódik az is, hogy a stílus egyedi és csak az adott személyre jellemző, tudatosan ellenáll a konformizmus nyomásának, vállaltan individualista. A stílust azonban - ellentétben a divattal - nem lehet készen kapni, az egyediségét és különlegességét a belefektetett önismereti munka adja, főleg ha arra is szánunk időt, energiát, hogy kifinomult és igényes módon mutassuk be önmagunkat a világnak. Természetesen a stílus is változhat, ahogy életünk során személyiségünk is változik, de ez nem éves, vagy évszakos ciklusokról, sokkal inkább évtizedes ciklusokról szól.

Mi a különbség stílus és divat között?

A divat drága. A stílus értékes.

A divat értelmetlen. A stílus intelligens.

A divat az anyag. A stílus a lélek.

A divat változik. A stílus kiforr.

A divat kívülről jön. A stílus belülről.

A divat utánzás. A stílus eredeti.

A divat biztonságos. A stílus bátor.

A divat utánzás. A stílus utánozhatatlan.

A divat ruhától szól. A stílus karakterről.

A divat merev. A stílus spontán.

A divat pompa. A stílus ragyogás.

A divat korlátoz. A stílus felszabadít.

A divat egy percről szól. A stílus időtlen.

Van- közös nevező?

Találkozhat-e békés terepen egymással a divat és a stílus, vagy lényegükből adódik meg nem szűnő szembenállásuk? Lehet stílusos az, aki a divatot is követi? A "total look" - a trendek, divatos összeállítások másolása - bizonyosan ellentétes a stílussal, talán még a józan belátással is. Ritka pillanatokban természetesen megeshet, hogy divatba jön az, ami a nagyon közel áll a saját stílusunkhoz, de ez persze még nem jelent békét, legfeljebb átmeneti fegyverszünetet.

A divat ugyanakkor inspiráló is lehet, megmozgathatja kreativitásunkat, vagy épp gondolkodó ejthet, szabad teret adhat a kísérletezésnek, amely még egy kialakult személyiségnek, vagy egy kialakult stílusnak is jót tesz olykor. Ezekhez a játékos kalandozásokhoz, kísérletezéshez olyan megalapozott magabiztosság és tudatosság kell, mely lehetővé teszi a kipróbálást és elfogadást, de az elutasítást is, ami megadja azt a szabadságot, hogy akár még a divat is integrálható legyen, részévé válhasson a saját stílusunknak.

Fotó forrása: Pinterest

Felhasznált irodalom: The Value of Style.Fashions come and go, but having style is forever. By PT Staff, published July 1, 2005 - last reviewed on June 9, 2016