A kritikus hetes! Városi legenda, vagy a válóperes ügyvédek szerencseszáma?

2019.12.03

Hét évente cserélődnek ki a sejtjeink, hét évente változik a személyiségünk és hét évente mennek tönkre a párkapcsolatok?! Most, hogy hét nap választ el attól, hogy megkezdjem házasságom hetedik évét, elgondolkodtam a hetes szám mítoszán: tényleg válságos időszak lehet a hetedik év, és ha igen, lehet-e tenni ellene?

Mi változik hét évente?

Kezdjük az egyszerűbb részével a kérdésnek: a sejtjeink bizony nem 7 évente cserélődnek, vannak olyanok, amelyek akár 4 hetente, meg olyanok is, amelyek születésünktől kezdve adottak.

A személyiségváltozás sem hét éves ciklusokban történik, bár ez esetben a hetes szám a tipikus életszakasz változásokhoz valamelyest köthető. A gyermek 7 évesen megy iskolába, gyakran értelmileg is nagyot fejlődik (nem feltétlen az iskolának köszönhetően). A szülőkhöz való nagyon szoros kötődést felváltja az egyre nagyobb nyitottság a külvilág felé - ami természetesen nem a szülőtől való elszakadást jelenti. A 14 éves kor szintén változást hozhat a kamaszkor beköszöntével - bár a tapasztalatok szerint ez manapság korábban, akár 10-12 éves korban következik be. A 21 éves kor elvileg a felnőtté válást jelenthetné, ami viszont érzékelhetően inkább kitolódik, míg a 28 éves kor a megállapodás, családalapítás, gyermekvállalás szakasza lehet, vagy lehetne.

Az életszakaszok változása természetesen egyéni szinten is különbözhet a leírt "sablontól", de ma már az átlagos életszakaszok sem feltétlen a hetes szám mintázatát követve haladnak. Ráadásul az életszakasz változás nem is jelenti feltétlenül a személyiségünk megváltozását, sokkal inkább vágyaink, motivációnk, vagy lehetőségeink változását.

Egy házasság, két gyerek, hét év!

Így - a hetes szám mítoszát kissé kikezdve - bátrabban vághatunk bele a párkapcsolat hetedik évébe is. Miért él mégis a köztudatban a hetedik év, mint a válságok és válások éve? Házassági krízisek, vagy válás esetén sokan számoltak be arról, hogy egy-két év kettesben töltött idő után megszületett első, majd második gyermekük. A házasság hatodik-hetedik évében került sor arra, hogy a feleség ismét munkába álljon. Két dolgozó felnőtt számára két kicsi gyermek nevelése - sokszor külső segítség nélkül - valóban komoly kihívást jelent, ugyanakkor párkapcsolati krízist leginkább akkor okoz, amikor a korábban is fennálló problémák súlyosbító tényezőjeként jelenik meg. Ahogyan az életciklus változások, úgy a családi életciklusok változása is egyre kevésbé írható le évekkel és számokkal, ráadásul egyre gyakrabban találkozom kritikus egyesekkel, kettesekkel és hármasokkal is...azaz, ha két ember "meg szeretné unni egymást" - vagy nem tesz ellene, hogy ez bekövetkezzen - azt bármikor szabadon megteheti.

Miért lehet mégis veszélyes a hetedik?

A hetedik év akkor lehet igazán válságos egy párkapcsolatban, ha valamelyik - vagy mindkét - fél hisz abban, hogy a hetedik év válságot hoz majd a kapcsolatukban! Az önbeteljesítő jóslat klasszikus esete, amikor a vita, már nem pusztán vita, hanem "jel", egy mosolyszünet pedig már perdöntő bizonyíték. Így tehát a legjobb, amit tehetünk az ellen, hogy a hetedik év kritikus legyen a párkapcsolatunkban, az egyszerűen annyi, hogy nem hiszünk benne. De ha a kritikus 8-ast, vagy 12-est is szeretnénk megúszni, akkor jobb felhagyni a jövőre vonatkozó összes - negatív - párkapcsolati forgatókönyv dédelgetésével és felnövesztésével, ha erre a jelen nem ad okot.

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus