ÖNBIZALOMPROGRAM

Bár rengeteg jótanácsot olvashatunk arról, hogyan tudjuk gyorsan és könnyen növelni önbizalmunkat, úgy tűnik ezek csodamódszerek mégsem működnek. Valószínűleg azért, mert az önbizalom, pontosabban az önbecsülés javítása időigényes folyamat, ráadásul csak a befektett munka hoz tartós eredményt. 

Énkép - másképp

Az első lépés minden esetben az énkép pontosítása:

 • Milyennek látom önmagam?
 • Mik az erősségeim és gyengeségeim?
 • Milyen szerepeim vannak, ezek mennyire fontosak, jelentősek?
 • Milyennek látom magam a másokkal való kapcsolataimban?
 • Milyen múltbéli tapasztalataim vannak?

Énképünk gyökerei gyermekkorunkból erednek, de minden életkorban módosítják életünk eseményei, tapasztalataink önmagunkról, aktuális helyzetünkről. Az önbecsülés alapja a reális énkép. A tapasztalat azonban az, hogy már ezen a szinten erős torzítások vannak. Egyszerűen fogalmazva: nem látjuk tisztán önmagunkat! 

A női önbizalom fontos része a külsőnkkel való elégedettség is! Ennek feltétele a testi önismeret fejlesztése:

 • melyek az előnyös tulajdonságaim, 
 • hogyan fogadjam el azt, ami nem tökéletes,
 • mit szeretnék hangsúlyozni,
 • milyen módon tehetem ezt,
 • milyen benyomást teszek másokra,
 • hogyan mutathatom meg önmagam már a megjelenésemmel is?

Mindaz amit magunkból megmutatunk a világnak visszahat ránk, alakítja, formálja énképünket. Ezért van jelentősége annak, hogy kialakítsuk, finomítsuk egyéni, csak ránk jellemző stílusunkat - ami sokkal több, mint öltözködés és egészen más, mint a divat. Ez lesz az egyik alapköve magabiztosságunknak, női önbizalmunknak!

Önelfogadás - öntisztelet

Nem elég  tehát tisztán látni saját magunkat, fontos, hogy képesek legyünk elfogadni, szeretni azt, akik vagyunk. Egyszerűnek tűnik, de talán nem is olyan könnyű jóban lenni önmagunkkal! Az érzelmeinket erősen befolyásolja az a kép, amilyenek lenni szeretnénk és amit mások elvárnak tőlünk. Az ideális énünkről kialakított képet sajnos egyre erősebben torzítják a hamis látszatok, a manipulált minták! Ha elérhetetlen és irreális az a kép, amilyenek lenni szeretnénk, akkor folyamatosan elégedetlenek és csalódottak leszünk! Ez a jelenség nem csak a fiatal generációt érinti. Édesanyák közt, vagy éppen a változó korban is egyre gyakrabban találkozom ezzel a problémával!

Az önszeretetnek fontos eleme az öngondoskodás is! Szánunk-e időt önmagunkra, jól bánunk-e a testünkkel, figyelünk-e érzéseinkre, tudunk jól pihenni? Önzésnek érezzük a magunkra fordított időt, vagy öntiszteletként tudjuk megélni? Tudjuk, hogy minden jó kapcsolat alapja a rászánt idő és figyelem. Nincs ez máshogyan az önmagunkkal való kapcsolatban sem!

Önbizalom - amikor számíthatsz magadra!

Az tiszta énkép és az önelfogadás segít majd hozzá az önbizalom eléréséhez. Az önbizalom alapvetően cselekedeteinkhez kötődik, illetve azokra van hatása. Az önbizalom azt jelenti, hogy képesnek, alkalmasnak tartjuk magunkat bizonyos feladatokra, célok elérésére.  Az önbizalom teszi lehetővé azt, hogy vállaljuk a felelősséget tetteinkért, elbírjuk a csalódást és tanuljunk belőle, hogy céljainkat képességeinknek megfelelően, sikerorientáltan tűzzük ki. Az önbizalom segít abban, hogy megtanuljunk nemet mondani, de határozott igent is! Önbizalom kell ahhoz, hogy változtassunk élethelyzetünkön, kapcsolatainkon, merjük megtenni a szükséges lépéseket! Az önbizalom sikerélmények, és képességeink megtapasztalása által épül. Ezek a valós tapasztalatok azonban csak akkor építenek, ha észrevesszük őket és erősödünk általuk!   

A személyes konzultáció mellett sok kreatív és izgalmas "házi feladat" segíti majd a közös munkánkat. A konzultáció alkalmanként 50 perc,  díja 8 000 Ft, a helyszín pedig Solymár (a II. kerület határa) Kápolna utca 35.